Walter Nobbe van 19 november t/m 11 december

Walter NOBBE, waarneming en herinnering
(notities bij de komende tentoonsteling)

Citaat uit het boekje over Walter Nobbe, deel 8 in de Haags Palet reeks uit 2002. Auteur: John Sillevis

” Walter Nobbe bleef trouw aan zijn eigen vorm van realisme, geënt op rechtstreekse waarneming, zoals het tekenen naar model, maar ook op beeldmateriaal zoals fotografie, filmbeelden en reproducties van kunstwerken. Op zijn vele reizen over de gehele wereld tijdens tournees van de balletopvoeringen bezocht Walter de grote musea. Daar fotografeerde hij zijn favoriete kunstwerken: beelden uit de Griekse en Romeinse beschaving, Egyptische Fayoumportretten, mythologische figuren en het werk van Caravaggio, portretten van Ingres, sportfiguren van Eakins, Kopenhaagse stadsgezichten van Köbke en naaktfoto’s van Wilhelm von Gloeden. Zo ontstond een hoogstpersoonlijk panorama, een panopticum van beelden uit allerlei tijdperken, vermengd met persoonlijke ontmoetingen en avonturen.

Walter’s kantlijn notities.
Walter koos onvoorwaardelijk voor figuratief. Hoe die figuratie er precies uit zou moeten zien was iets waarover hij eindeloos kon twijfelen. De tekst van John Sillevis vermeldt hoe Walter eindeloos veranderde en overschilderde. Hij bleef bijstellen wat betreft techniek, vorm, kleur. Hoe belangrijk voor hem het geziene en de herinnering aan het geziene was, blijkt uit wat aantekeningen naast de schetsen in een van zijn tekenboeken, 1984 t/m 1987, New York, Den Haag, Buenos Aires, Berkshires :

-“think of the perpective in the TV movie : B + W”

-“see Carra – kleurvlekken pastel als in de Redons”

-“denk aan ruggen Picasso – Chirico”

-“should I let myself be more influenced by Pat in terms of narrative painting?”

-“denk aan de vieze kleuren van de vroege de Kooning en de heldere kleuren v/d ..?

-“Lorca. Ode to W.W. details binnenarm met schaduw torso

-“remember pose Lucinda Childs”

-“start introducing black”

-” remember Prewith”
.
.

.

.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.